En Yakıt Yüksek Hızlı Şarj Ağıyla Türkiye’nin Yüzde 80’ine Ulaşıyor
En Yakıt Yüksek Hızlı Şarj Ağıyla Türkiye’nin Yüzde 80’ine Ulaşıyor
Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla, şarj istasyonlarına olan talep de buna paralel olarak yükseliyor. Türkiye’nin ilk elektrikli şarj işletmecisi lisansının sahibi olan ENYAKIT ise sektörde büyük bir boşluğu doldurarak, elektrikli şarj istasyonları ile Türkiye’nin yüzde 80’ine ulaşıyor.
Elektrikli araçlar, çok uzun yıllardır gündemde olmasına rağmen, deneyim açısından ülkemizde çok yeni bir pazarı temsil ediyor. Yüzde 100 elektrikli araçların pandemi döneminden sonra yollara çıktığını belirten ENYAKIT Genel Müdürü Tayfun Şenses, “Sene sonunda ise elektrikli araç kullanıcısının 50 bini bulması bekleniyor. 2025 yılı sektör hedefi yıllık 100 bin, 2030’da da 500 bin elektrikli araç satışına ulaşılacağı öngörülüyor. Yine 2024 yılında 7 otomobil markasının da elektrikli araç modeli ile Türkiye pazarına girmesi bekleniyor. Türkiye’deki kullanıcıların çok merak etmelerine rağmen elektrikli araçlar konusunda çekimser olduklarını gözlemliyoruz. Kullanıcı deneyimi arttıkça, avantajlar ve konfor öne çıkacak, kullanım oranlarında ciddi yükselişler olacaktır” dedi.
Teknoloji toplumları için yeni bir çağ başladı. Sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji çağı hızla dönüşüyor ve gelişiyor. Bu enerji dönüşümünde aktif bir rol almak için yola çıktıklarını söyleyen Tayfun Şenses, “Kullanıcılarımıza daha özgür ve daha yeşil bir yolculuk sunmak ilk hedefimiz. En-ix teknolojisi elektrikli araç sahiplerinin şarj istasyonlarında hızlı ve kolay bir şekilde şarj işlemini gerçekleştirmesini sağlayan yenilikçi bir teknolojidir. Dünyada ilk ve tek olan En-ix teknolojisi sayesinde sistem aracı ve kullanıcıyı anında tanıyor. Türkiye’de tüm elektrikli araç kullanıcıları için En-ix teknolojisi sayesinde müşteri deneyimini çok üst bir noktaya taşıyoruz. Aynı cep telefonunu şarj eder gibi soketi araca taktığınızda otomatik doluma başlıyor ve ödemeyi de uygulama üzerinden yapma imkanı sunuyor. Böylelikle kullanıcılarımıza en hızlı ve en kolay yolculuk yapma fırsatı sunuyoruz” diyor.
Şarj istasyonlarındaki teknolojik gelişmeler hakkındaki görüşlerini paylaşan Şenses, “Elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte şarj istasyonları da hızla çoğalıyor. Bu hızla gelişen sektörde elektrikli araçların kullanımı arttıkça şarj istasyonlarını daha pratik ve yaygın hale getirecek teknolojik yenilikleri de beraberinde getiriyor. Bu yeniliklere eşlik edebilmek için şarj lisansı sahipleri arasında tamamı DC (yüksek hızlı) istasyonu tek firma olarak tüm hızıyla yatırımlarımıza devam ediyoruz. Türkiye’nin yüzde 80’inin, 300 kilometre menzile kadar elektrikli araç ile seyahat edilebilen yüksek hızlı şarj ağını son bir yılda kurduk. Hedefimiz bu menzili 200 kilometreye kadar hızlıca düşürmek ve konusunda uzman yatırım ve operasyon ekiplerimiz büyük bir gayret ve titizlikle durmadan çalışıyor” diye konuştu.
Elektrikli araçların artmasının şarj istasyonlarının sayısının artmasına pozitif etki ettiğinden bahseden Tayfun Şenses, “Önümüzdeki yıllarda kullanıcı deneyimi arttıkça, avantajlar ve konfor öne çıkacak, elektrikli araç kullanımı arttıkça da şarj istasyonları talebi oldukça fazla olacaktır. ENYAKIT olarak şarj ağımızda bulunan lokasyonların tamamının, 7/24 müşterilerimize hizmet verebilecek konumda olmasına öncelik veriyoruz. Bu bağlamda şarj istasyonları alışveriş merkezleri, otoparklar, hastaneler şehirlerarası dinlenme tesisleri gibi sık ziyaret edilen bölgelere konumlandırılabilir. Bu bölgelerde mevcut elektrik altyapısının güçlendirilmesi ve geliştirilmesi oldukça önemli” diyerek şarj istasyonlarının, şehir hayatına başarılı bir şekilde entegre edilmesinin elektrikli araçların yaygınlaşması doğrultusunda oluşabilecek şarj istasyon talebini karşılamaya yardımcı olacağını belirtti.
PAZARDA ÜÇÜNCÜ SIRADA YER ALIYOR
Tayfun Şenses, elektrikli araçların artmasıyla 2020 yılından sonra şarj istasyonlarının kurulumu ve sayısında ciddi ivmelenme başladığını belirterek, “2022 yılında ise düzenlemeler ve yönetmeliklerin çıkmasıyla bu yasal zemine kavuşmuş oldu. Şarj üniteleri sayısı 2011 yılında 15 iken, 2022’de 7500’e ulaştı. Şu anda 143 lisanslı şarj ağı işletmecisi 4714 adreste toplam 9860 şarj soketi ile hizmet veriyor. DC Hızlı Şarj istasyonlarının sayısı ise 3500’ü aşmış durumda. ENYAKIT olarak bu rakamı artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu yıl sonu itibari ile 130 adet yüksek hızlı istasyonumuzun aktif olarak çalışmasını planladık. Ülkenin her noktasında varız. Yüksek hızlı şarj ağı kurulu gücünde ENYAKIT olarak üçüncü sıradayız” dedi.
“TEKNOLOJİLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN TİTİZLİKLE ÇALIŞIYORUZ”
Türkiye’de 140’tan fazla elektrikli şarj işletmecisinin yurt çapında 5 bine yakın cihazının bulunduğunu belirten ENYAKIT Genel Müdürü Tayfun Şenses, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Heyecan verici bir geleceğe hazırlanıyoruz. Teknoloji geliştikçe elektrikli araçları daha da fazla hayatımızda görüyoruz. Biz de bu yeni dönemde yerimizi alarak geleceğin teknolojilerini hizmetlerimize dahil ediyoruz. Türkiye’nin yüzde 80’ini kapsayan ENYAKIT istasyonlarımızla tamamen yüksek hızlı (DC) şarj cihazlara sahip ilk ve tek işletmeyiz” dedi.