Yıl sonu hedefi 300 istasyon
"300 km.lik menziliniz varsa, sadece En Yakıt kullanarak Türkiye'nin yüzde 100'ünü gezebilirsiniz. Her yeri gezebilirsiniz. Güneyden kuzeye, doğudan batıya her yeri gezebilirsiniz. 142 istasyonumuz var. Yıl sonu 300 adet olacağız."
Temeli 1942’de atılan Akcan Holding, Gaziantep’in köklü holdinglerinden bir tanesi. 6 sektörde, 10 şirkette, 1200 çalışanıyla Türkiye ekonomisine katkı sağlamakta. Turizm, tekstil, enerji, otomotiv, lojistik ve sigorta olmak üzere 6 sektörde faaliyet göstermekte. Holdingin yeni şirketi olan ve Türkiye’nin ilk lisanslı şarj firması “En Yakıt” için Akcan Holding Başkan Vekili Özcan Akcan ile YeniBirlikokurları için konuştuk.
“EN YAKIN ‘’EN YAKIT’’ ENERJİ ŞARJ İSTASYONU”
Elektrikli bir aracımızla tüm Türkiye’yi gezmek istersek,EnYakıt’ı nerelerde bulabiliriz?
300 km.lik menziliniz varsa, sadece En Yakıt kullanarak Türkiye’nin yüzde 100’ünü gezebilirsiniz. Her yeri gezebilirsiniz. Güneyden kuzeye, doğudan batıya her yeri gezebilirsiniz. 142 istasyonumuz var. Yıl sonu 300 adet olacağız. Türkiye’de 180 lisans içerisinde tüm ağının hepsi 180 kw. olan tek firmayız. Diğer firmalar AC cihaz da kullanıyor. O zaman insanlar sürprizlerle karşılaşabiliyor. 5-6 saat bekleyecekleri cihazla karşılaşabiliyorlar. En Yakıt’ta bu durum yok.
EPDK’dan 0001 nolu lisansı aldınız. Bunun size ne gibi bir katma değeri oldu? En Yakıt nedir? İnsanlara nasıl bir katkı sağlayacak? NX teknolojisi nedir? Bunlar hakkında bilgi verir misiniz?
Milli gururumuz bir yerli otomobilimiz var. EPDK dedi ki, “Enerji şarj istasyonlarında aynı akaryakıt istasyonlarındaki gibi denetleyen bir kurul oluşturdum. Bunu denetleyeceğim” dedi. Ve EPDK iki yıl önce şarj istasyonları kurallarını oluşturdu.
Neydi bunlar?
Eğer lisans sahibiysen minimum 50 cihazın olması gerekiyor. Lisans verildikten 6 ay içinde 50 adedi kurup, eklemen gerekiyor. Yapamazsan lisanstan düşüyor. 3 adet DC yani hızlı şarj olacak. 47 tanesi AC yani normal şarj olacak. DC dediğimiz üniteler hızlı şarj operasyonları… Yani şebekeden aldığı enerjiyi düz akıma çeviren yüksek verimli cihazlar. Aküleri bu şekilde dolduruyorsunuz. AC cihazlar insanların evinde ya da iş yerinde olur. Bunlar ticari olarak çok kullanıma uygun değil. Ama DC, şarj istasyonlarında oluyor. Hızlı bir şekilde araçları şarj ediyor.
En Yakıt sektörde nerede?
1 no.lu lisansı aldık ama şu an 180 civarı lisans alan firma var. Buradan baktığınızda akaryakıtla aynı çerçeveyi çiziyor… Akaryakıtta da 180 civarı lisans vardı. Bugün 34’e düştü. Elektrik de bu yolu takip edecek. 180 lisans, önümüzdeki dönemlerde küçülecek. 35’lere kadar düşecek. Uzun soluklu bir maraton olacak. En Yakıt olarak ilk 5 içerisinde olmak istiyoruz. Şu an ilk 10’dayız. İlk 10 için yatırım gerekiyor. Nedir bunlar? Sadece cihaz yatırımları değil. Arkadaki trafolar için de yatırım gerekiyor. Bunun için cihaz başına 30 bin Euro’luk bedeller var. Trafoyla beraber 65 bin Euro’ları buluyor. Önümüzdeki süreçte 50 milyon Euro civarı yatırım yapan lisans firmaları, ilk 5 içinde olurlar.
Bunun için ne yapıyorsunuz?
İlk 10 için 30 milyon Euro’luk yatırım yapmak gerekiyor. Neden 30 milyon Euro? Cihaz sayılarıyla, lokasyonlarla öne çıkıyorsunuz. İlk 5’te olacak firmanın minimum 800 cihazı olması lazım. 800’ün hepsi de DC olmalı. İkinci 5 için de 450 civarı cihazınızın olması gerekiyor. Buradaki hassasiyetimiz şu… İlk 10 hedefimiz var. Uzun vadelide ilk 5’te olmak istiyoruz. Ama bunlar da yetmiyor. Reklam çalışması, sadakat programlarını kullanmak. Filo anlaşmaları… Bunlar bizim için en önemli kriterlerden bir tanesi. 35 yıllık akaryakıt tecrübemizden dolayı 60 bin aracı yönetiyoruz. Bunların beklentilerini biliyoruz. Tecrübelerimizi aynı şekilde kullanıyoruz. Bu yıl THY ile Miles And Miles program ortağı olduk.
Bu önemli bir ortaklık…
Elektrik tarafında mil veren bir oyuncu yok. Elektrik tarafındaki anlaşmayı ilk kez biz yaptık. Her enerjinizi doldurursak Classic ve Classic Plus iseniz 1 mil, Elit ve Elit Plus üyesiyseniz 1.5 mil kazanıyorsunuz. Bunun için Mobil En Yakıt uygulamasında TK numaranızı işlemeniz gerekiyor. Bunu işlediğinizde mil kazanıyorsunuz. Şu anda elektrikli araç pazarı 107.500 adetlik araç var. 3 yıl önce 13.000 araç vardı.
Önümüzdeki 5 yıl içinde elektrikli araçlar sektörün neresinde olur?
2024 sonu itibariyle Türkiye pazarı 170-200 bin arası araca ulaşacak. Ayda 8 bin civarı elektrikli araç satılıyor. 7 ay var. Demek ki 170 bin olacak en az… Ondan sonraki seneler bu iş daha da ivmelenerek hızlanacak. Önümüzdeki yıl TOGG’unsadece tek başına 40 bin hedefi var. Diğer Avrupalı ve Çinli markaların da Türkiye pazarında inanılmaz adetlerle hedefi var. 5 yıl içinde Türkiye pazarı 1.3 milyon adet elektrikli araca ulaşacak. 2028 sonu 1.5 milyon adet bekliyorum.
Dizel/benzinli araç ile elektrik arasındaki farkları anlatır mısınız?
Elektrikli araç bugün evin ikinci arabası… Çünkü araba denen şey özgürlüktür. Özgürce dünyanın her yerine ulaşmalısınız. Ama elektrikli araç özgürlüğü kısıtlıyordu şarj istasyonu yetersizliği sebebiyle… 300 km.’lik menziliniz varsa bugün Türkiye’yi özgürce gezebilirsiniz. Cizre’den Edirne’ye her yere gidebilirsiniz. Bu endişe kalmayınca elektrikli araçlar, ticari araç olmaya başladı. Evin ikinci aracından çıktı. Filolar oluşmaya başladı. Çoğu firma 30’lu sayılarda araç almaya başladı. Çünkü artık istenilen kadar şarj istasyonu var. İkmalde sorun yok. Pazarlama araçları her yeri gezebiliyor. Bu sadece bir tasarruf değil aslında. Dünyada emisyon değeri en önemli kriterlerden bir tanesi oldu. Buna bakınca çevreci, karbon ayak izi, sıfır salınım… Bunlar parmak basılan noktalar. Global şirketlere hedefler veriliyor. Karbon ayak izi takip ediliyor artık. Ticari şirketler de bunu sorgular oldular.
Karbon ayak izini açalım…
Dünyayı ne kadar kirletiyorsun? Ne kadar aracın var. Araç başı karbon atık izi belli. Isıtmada ne kullanıyorsun? Bunları hesaplıyor. Senin bu kadar karbon ayak izin var. Bu kadar doğaya atık atıyorsun diyorlar. Hedefleriniz ne diyorlar. Şirketler, enerjimi yenilenebilir enerjiden karşılıyorum diyor. Araçlarımın yüzde 30’u elektrikli diyor… Şirketler artık karbon ayak izini indirmeye çalışıyor. Tekstil grubunda büyük şirketlerle çalışıyoruz. Bizi hemen bu konuda sorguluyorlar.
Yolculukta neden En Yakıt’ı tercih etmeliyim?
En Yakıt kullanıyorsanız sürpriz yok. 180 kw. Hızlı şarj… Statünüz var. Sürekli bizden alan müşterilerimize yüzde 1, 2, 3 indirim veriyoruz. Fiyatı aşağı çekiyoruz. İlk ayda Classic’tesiniz. Sonra Classic Plus… Sonra Elit… Sonra Elit Plus… THY gibi yani… Statü yükseldikçe indirim yapıyoruz. Bir de şu özelliğimiz var. Cihazları koyduğumuz noktalarda mutlaka insanlar lavabo, tuvalet, yeme, içme alanı bulabiliyor. Konfor alanı sağlıyoruz. Yolculuk yapacağınız zaman bu planı yapabiliyorsunuz. Kaç yerde duracağınızı görebiliyorsunuz. Oraların videolarını görebiliyorsunuz. Kendinize yer seçebiliyorsunuz. “Nerede kahvaltı yapayım, nerede kahve içeyim, nerede yemek yiyeyim” gibi… Bununla birlikte rezervasyon da yapabiliyorsunuz. Yarın yola çıkıp ilk durağınız diyelim ki Kocaeli… Siz yarım saat esnemeyle bizim cihazımızı bloke edebiliyorsunuz. Sıra beklemekten de kurtarıyoruz sizi… 180 firmada yüzde 5’te bu durum var. Rezervasyonları takip eden müşteri hizmetlerimiz var. Sizin rezervasyon yaptığınız lokasyonda olumsuz bir şey varsa size dönüp bildirimde bulunuyorlar. Evet kesinlikle… Rezervasyonunuzu düşürmeden size geri dönüş yapıyorlar. Çok deneyimli bir ekibimiz var. Tek odağımız müşteri memnuniyeti. Elektrikli araç herkes için yeni ve heyecanlı bir süreç. Müşteride tedirginlik de var. Biz o tedirginliği alıyoruz. Bu bizim için olmazsa olmaz. THY ile anlaşmamız da bu sebeple oldu. Mil kazandırıyoruz.
“7/24 HAZIR CANLI EKİPLERİMİZ VAR”
Yolda kalırsam ne yapmalıyım?
Bizim uygulamamız üzerinde 7/24 canlı destek ekibimiz var. Arkadaşlarımız hemen size yardımcı oluyor. En Yakıt’tanmağduriyet yaşandıysa her türlü hizmeti veriyoruz. En yakın istasyona yönlendiriyoruz. Çekici yönlendiriyoruz. Bütün noktalarda çekici hizmeti verebilecek bir ağa sahibiz.
NX Teknolojisi’nden bahsedelim mi?
NX’i şu an dünyada kullanmaya çalışan ama net bir şekilde kullanan firma yok. Biz bunu kullanan tek firmayız. NX’inanlamı nedir? N kısmı, enerji ünitesi… X araba… i ise informasyon… Yani iletişim. Yani enerji ünitesiyle arabanın haberleşmesi… NX-i aslında… Şu anda Türkiye’de bulunan lisans firmalarının hepsi ya para yüklemeli kart sistemiyle ya da QR uygulamasıyla çalışıyor. Biz bunları kullanmıyoruz. Çünkü kart kullanacak olsanız kart başka yerde kalabiliyor. Para olmayabiliyor. Bunlar sorun. QR bazen güneşte okuyor, okumuyor. İnternet çekmiyor. Bu da sorun…. Elektriği kullanan sadece gençler değil, yaşlılar, kadınlar kullanıyor. Daha pratik ve güvenli olması için NX teknolojisi kullanıyoruz. Adil beyin aracını kaydettiğimizde; soketi taktığınızda “Hoş geldiniz Adil Bey” diyor… Sizi tanıyor. O kabloyla sizin aracınızı tanıyoruz ve otomatik şarj başlıyor. Şarj bitince çıkartıp gidiyorsunuz. En Yakıt uygulamasını indiriyorsunuz. Araç bilgilerinizi giriyorsunuz ve kredi kartınızı tanımlıyorsunuz. Bunları yapınca teknolojimizi kullanabiliyorsunuz. En Yakıtı kullanınca sizin aracınızı bizim sistemimiz her yerde tanıyor. Şarjınız hemen başlıyor. Bu bireysel de kullanım rahatlığı sağlıyor. Ticari kısımda da filoların yönetiminde avantajlar sağlıyor. NX teknolojisine geçen filoları taşıt tanıma sistemi kullanıyor aslında. Taşıt tanıma demek aslında NX. Tek noktaya fatura geliyor. Tek noktadan ödeme alınıyor. İstenirse limit konuluyor. 2024 itibariyle şu anda Türkiye’de çok fazla miktarda filo var elektrikli araç olarak… Bundan sonraki süreçlerde elektrikli araca dönecekler. Çok büyük avantajları var. Bu iş bir tercih meselesi değil. Üreticinin tercihi aslında bu… Siz BMW’ye araç almaya gidince i5’in benzinlisi yok diyecekler. Yani otomobil üreticisi bunu tercih edecek.
Türkiye’nin her yerinde artık çok elektrikli araç var. Her yerde görüyoruz.
Evet kesinlikle. İçten yanmalı motor kullanıcılarının yüzde 30’u, “Elektrikli aracı düşünürüm” diyor. Elektrikli araç kullananların yüzde 95’i ise, “Ben artık içten yanmalı motor kullanmam” diyor. 2005’lerde otomatik araçların Türkiye payı yüzde 5’ti… Herkes endişe ediyordu. Düz vitese herkes alışıktı. İnsanları ikna etmekte zorlanıyorduk. Günümüze gelince ne oldu? Yüzde 98’i otomatik alıyor artık. Otomatiğe binmiş adamı düz vitese döndürmek çok zor artık. Elektrik de bu sürecin aynısını yaşayacak. Elektrik daha da hızlı ivmelenecektir. Önümüzdeki 5 yılda elektrik tercihi hızla gelişecek.
gazetebirlik.com